Eksport | Import | Inwestycje

Trade.gov.pl

Strona główna > Aktualności > Polska trzecim eksporterem drobiu na świecie
Artykuł

Polska trzecim eksporterem drobiu na świecie

Polska jest trzecim największym eksporterem drobiu na świecie i liderem w Unii Europejskiej. W roku 2022 Polska wyeksportowała 1,6 mln ton tego mięsa i podrobów drobiowych. Większymi graczami od nas na globalnym rynku, wg raportu opracowanego przez Strategy & Polska, działającej w ramach PwC, są tylko Brazylia i Stany Zjednoczone.

W pierwszej połowie 2023 roku wyjechało z Polski ponad 1 mln ton drobiu, więcej o ok.4% niż w analogicznym okresie 2022. Z tego prawie 70% do krajów UE (najwięcej do Niemiec, Niderlandów, Francji), a 30% do krajów poza unijnych (Wielka Brytania, Demokratyczna Republika Konga, Ghana, Ukraina).

W okresie od lipca do października 2023 polski eksport zwiększył się o 1,7% r/r. Mimo znacznego spadku sprzedaży do Niemiec, jego największymi odbiorcami pozostały w dalszym ciągu kraje UE.

Do 2027 roku skumulowany roczny wskaźnik wzrostu produkcji drobiu i podrobów w naszym kraju ma się utrzymywać na poziomie plus 1,3%.

Na wzrost polskiej produkcji mięsa drobiowego miała wpływ przede wszystkim obniżka cen pasz, których koszt wpływa decydująco na rentowność tej branży.

Choć wyniki polskiej produkcji drobiu i podrobów drobiowych są imponujące, branża nie jest odporna na zawirowania rynkowe. Największymi zagrożeniami jest podatność na ptasi pomór, dalsze wzrosty cen energii, inflacja w połączeniu ze spadającymi cenami skupu, a także konkurencyjny napływem produktów zza wschodniej granicy.

Najmniejszym problemem wydaje się być ryzyko związane z potencjalnie zmniejszonym popytem, ponieważ wszystko wskazuje, że nadal  będzie trwał. Popyt na mięso drobiowe w ostatnich latach jest związany z trendami konsumenckimi i przekonaniami, że to mięso jest zdrowsze w porównaniu z innymi rodzajami mięs, a na pewno jest mniej kaloryczne, łatwiejsze w przygotowaniu i atrakcyjne cenowo. Duża polska produkcja jest także związana  z popytem  konsumpcji wewnętrznej. W roku 2021 średnio spożywaliśmy go w ilości 28 kg na osobę, przy średniej unijnej 23,9 kg na mieszkańca. W roku 2022 średnia spożycia drobiu w Polsce w przeliczeniu na osobę wyniosła 27 kg przy średniej na świecie 15kg.

W związku ze zwiększona produkcją własną, w okresie od stycznia do września  2023 roku import produktów drobiowych do Polski zmalał o około 3%.

Źródła: KOWR

  • Wszystko
  • Aktualności (11)
  • Wiedza (6)
  • Kalendarz (8)
  • Centrum Wsparcia (43)
Wyszukiwanie zaawansowane

Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.