Eksport | Import | Inwestycje

Trade.gov.pl

Strona główna > Aktualności > Działania GIW na rzecz otwarcia Singapuru dla polskiej wołowiny
Artykuł

Działania GIW na rzecz otwarcia Singapuru dla polskiej wołowiny

30 sierpnia 2022 r. odbyło się spotkanie bilateralne ze stroną singapurską dotyczące kwestii uzyskania dostępu do rynku dla mięsa wołowego z Polski.

Na czele delegacji z Singapuru stał Abdul Jalil Abdul Kader, Zastępca Dyrektora Generalnego, Singapurskiej Agencji Żywności. Spotkał się z nim Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk. W spotkaniu ze stroną singapurską wzięli udział także przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ambasady RP w Singapurze.

W trakcie spotkania dyskutowano o obecnym stanie spraw w procedurze uzyskania dostępu do rynku singapurskiego dla wołowiny z Polski oraz zadeklarowano chęć dalszego pogłębienia dotychczasowej współpracy w celu jak najszybszej finalizacji tego procesu. Strona polska zaprezentowała również informacje dotyczące nadzoru weterynaryjnego sprawowanego nad produkcją mięsa wołowego oraz kontroli chorób zakaźnych bydła w Polsce.

Polska została uznana przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt za kraj o tzw. kontrolowanym statusie choroby BSE (choroba wściekłych krów), a Singapur nie zezwala na import wołowiny z takich państw. Polska wciąż czyni starania o dopuszczenie rodzimej wołowiny na rynek singapurski.

Odwiedź dział Kierunki eksportu, żeby dowiedzieć się więcej o Singapurze

O branży polskiego mięsa wołowego więcej przeczytasz w dziale Branże

Źródło

  • Wszystko
  • Aktualności (7)
  • Wiedza (9)
  • Kalendarz (17)
  • Centrum Wsparcia (43)
Wyszukiwanie zaawansowane

Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.