Działania GIW na rzecz otwarcia Singapuru dla polskiej wołowiny
06.09.2022
30 sierpnia 2022 r. odbyło się spotkanie bilateralne ze stroną singapurską dotyczące kwestii uzyskania dostępu do rynku dla mięsa wołowego z Polski.
Na czele delegacji z Singapuru stał Abdul Jalil Abdul Kader, Zastępca Dyrektora Generalnego, Singapurskiej Agencji Żywności. Spotkał się z nim Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk. W spotkaniu ze stroną singapurską wzięli udział także przedstawiciele Głównego Inspektoratu Weterynarii, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ambasady RP w Singapurze.
W trakcie spotkania dyskutowano o obecnym stanie spraw w procedurze uzyskania dostępu do rynku singapurskiego dla wołowiny z Polski oraz zadeklarowano chęć dalszego pogłębienia dotychczasowej współpracy w celu jak najszybszej finalizacji tego procesu. Strona polska zaprezentowała również informacje dotyczące nadzoru weterynaryjnego sprawowanego nad produkcją mięsa wołowego oraz kontroli chorób zakaźnych bydła w Polsce.
Polska została uznana przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt za kraj o tzw. kontrolowanym statusie choroby BSE (choroba wściekłych krów), a Singapur nie zezwala na import wołowiny z takich państw. Polska wciąż czyni starania o dopuszczenie rodzimej wołowiny na rynek singapurski.
Odwiedź dział Kierunki eksportu, żeby dowiedzieć się więcej o Singapurze
O branży polskiego mięsa wołowego więcej przeczytasz w dziale Branże
- Wszystko
- Aktualności (7)
- Wiedza (9)
- Kalendarz (17)
- Centrum Wsparcia (43)
-
Artykuł
E-commerce w Singapurze: nowe nawyki zakupowe i wpływ technologii
Aż 80 proc. Singapurczyków przyznaje, że woli robić zakupy spożywcze przez Internet
ArtykułŚwiadomość zdrowotna i ekologiczna konsumentów w Singapurze
Singapur od lat stawia na edukację ekologiczną i promowanie zrównoważonych praktyk
-
Artykuł
Rynek wołowiny w Singapurze
Głównymi dostawcami wołowiny są Australia, Brazylia oraz Stany Zjednoczone
ArtykułZainteresowanie polską sceną technologiczną w Singapurze rośnie
AngelHack Global Hackathon Series po raz pierwszy zawita do Polski
-
Artykuł
E-commerce w Singapurze: nowe nawyki zakupowe i wpływ technologii
Aż 80 proc. Singapurczyków przyznaje, że woli robić zakupy spożywcze przez Internet
-
Instytucja
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) jest wiodąca, polską organizacją branżową …
Oferta wsparciaPlatforma ePing SPS & TBT
Platforma ePing SPS & TBT jest bezpłatnym narzędziem na poziomie Światowej Organizacji Handlu (WTO),…
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.