29.11.2023
Polskie sery
Polski przemysł spożywczy – myślimy – „jabłka”, niektórzy powiedzą –„borówka”, ale kiedy myślimy „ser”, często mówimy – Francja, Włochy, może Szwajcaria? A fakty są takie, że Polska już dawno dołączyła do ich największych producentów.
![](https://www.trade.gov.pl/wp-content/uploads/2023/11/166359795_m_normal_none.jpg)
Polska jest na czwartym miejscu w Europie, po Niemczech, Francji i Włoszech. W ostatnich latach wyprzedziliśmy Szwajcarię i Niderlandy. Liderem są Stany Zjednoczone a nasz kraj zajmuje piąte miejsce w globalnej produkcji serów na świecie.
Krótka historia polskiego sera
Zaczęła się w Korycinie, nad rzeką Kumiałką, w połowie XVII wieku, gdzie przez setki lat, w ten sam sposób wytwarzano ser podpuszczkowy, dojrzewający, z mleka krowiego.
Jeszcze starszą recepturą z 1527 roku może pochwalić się tradycyjna polska bryndza. Od setek lat wytwarzana ze świeżego mleka owczego (stąd jego wyraźnie słony smak,) pochodzącego od owiec wypasanych na podhalańskich pastwiskach między majem a październikiem.
Początki przemysłowej produkcji polskich serów to połowa XIX wieku, kiedy to powstała pierwsza przemysłowa serownia w miejscowości Wieprz koło Żywca. Ale produkcja na szeroką skalę rozpoczęła się dopiero w okresie powojennym.
Wielkości produkcji polskich serów
W latach 2000-2022 uległa podwojeniu ale największa dynamika rozpoczęła się po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Wzrost produkcji od 2004 roku do 2022 wyniósł 71% i wyniósł 992 tys. ton. ( Niemcy produkują 2,3 mln ton, Francja 1,9 mln ton, Włochy 1,4 mln ton).
Najwięcej obecnie w Polsce produkuje się serów podpuszczkowych dojrzewających, czyli serów żółtych. Wartość ich produkcji sprzedanej w 2022 roku wyniosła 9,1 mld PLN i było to 17,6% całkowitej produkcji sprzedanej przez przemysł mleczarski. Od 2000 roku produkcja tych właśnie serów odnotowała największą dynamikę wzrostu z poziomu 148 tys. ton do 384 tys. ton w 2022 roku.
![regały z dużą ilością dojrzewających serów](https://www.trade.gov.pl/wp-content/uploads/2023/11/199666186_m_normal_none-1024x683.jpg)
Drugie miejsce dynamiki wzrostu produkcji w analogicznym czasie zajęły sery świeże i twarogowe, rosnąc z poziomu 262 tys. ton do 519 tys. ton., czyli prawie dwukrotnie.
Eksport polskich serów
Wartość eksportu polskich serów w 2022 wyniosła 1,1 mln EUR. W zdecydowanej większości (64%) były to sery podpuszczkowe dojrzewające, których sprzedaż poza granice kraju wyniosła 735 tys. EUR. Na drugim miejscu były sery świeże, serwatkowe i twarogowe (36%), a wartość ich sprzedaży poza granice Polski w 2022 roku to 415 tys. EUR.
Największą dynamikę wzrostu wartości eksportowej odnotowały w latach 2004 – 2022 jednak te drugie ( 8,5 raza), których wartości odżywcze i smakowe znajdują wciąż coraz to nowych wielbicieli, kojarząc się zdecydowanie ze zdrowiem i naturą.
![świeży biały serek](https://www.trade.gov.pl/wp-content/uploads/2023/11/31144883_l_normal_none-1024x701.jpg)
Główne kierunki eksportowe polskich serów
Sery podpuszczkowe dojrzewające (tzw. żółte) importują głównie kraje UE, a wśród nich największymi odbiorcami są głównie Czechy, Niemcy, Włochy, Słowacja, Rumunia, Węgry. Pozostałe najczęstsze kierunki eksportowe to Wielka Brytania, Ukraina, Arabia Saudyjska, Izrael, Panama.
Sery świeże, serwatkowe i twarogowe chętnie goszczą na stołach w Niemczech, Włoszech, Rumunii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Ukrainy.
Ranking najlepszych serów świata wg Taste Atlas
W rankingu najlepszych serów na naszym globie – serwisu Taste Atlas, zamieszczającym przepisy i informacje z całego świata, w pierwszej 50 znalazły się trzy sery z Polski. Ranking jest tym bardziej wartościowy, że tworzony dzięki głosom konsumentów, co im, nam, smakuje najbardziej.
Na miejscu 11, znalazła się nasza wspaniała bryndza, czyli ser owczy o słonym smaku, której nie wyprzedził ani jeden ser francuski. Miejsce 25 zdobył ser gołka, przypominający polskiego oscypka, wędzony ser z mleka krowiego. Na 48 mały serek redykołka, nazywany młodszą siostra oscypka. Polskie sery wygrały konkurencje z takimi sławami jak szwajcarski gruyère czy włoska mozzarella.
(Ranking wygrał włoski parmezan).
Źródło: KOWR
- Wszystko
- Aktualności (96)
- Wiedza (40)
- Kalendarz (175)
- Centrum Wsparcia (45)
-
Artykuł
The Next Web Conference 2024
Konferencja przyciągnęła uwagę globalnych gigantów i innowatorów
ArtykułDysproporcje cenowe na terenie UE w 2023 roku
Według danych Eurostat, w 2023 roku występowały różnice w kosztach ponoszonych przez Europejczyków.
-
Artykuł
The Next Web Conference 2024
Konferencja przyciągnęła uwagę globalnych gigantów i innowatorów
ArtykułDysproporcje cenowe na terenie UE w 2023 roku
Według danych Eurostat, w 2023 roku występowały różnice w kosztach ponoszonych przez Europejczyków.
-
Wydarzenie
Rekrutacja na targi SUDBACK (Stuttgart, Niemcy)
Województwo Łódzkie zaprasza przedsiębiorców z branży spożywczej do udziału w Międzynarodowych Specj…
WydarzenieSter na eksport na Międzynarodowe Targi WindEnergy Hamburg 2024
Wyjazd dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z Pomorza Zachodniego prowadzących działalność w…
-
Oferta wsparcia
Współpraca z biznesem na rzecz przygotowań do powojennej odbudowy Ukrainy
Program „Odbudowa Ukrainy” ma na celu wspieranie Ukrainy w powojennej odbudowie, skupiając się na ws…
Oferta wsparciaPolsko-Niemiecko-Czeskie Forum Kooperacji Firm
Polsko-Niemiecko-Czeskie Forum Kooperacji Firm to największa giełda kooperacji w Polsce dedykowana M…
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.