Eksport | Import | Inwestycje

Trade.gov.pl

Strona główna > Aktualności > Wzrost eksportu krajowych warzyw
Artykuł

Wzrost eksportu krajowych warzyw

Polski sektor warzywny odnotował istotny wzrost eksportu w okresie lipiec–październik 2024 roku, pomimo zmniejszonej konsumpcji na krajowym rynku. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS), eksport warzyw (CN07) zwiększył się o ponad 4 proc. rok do roku.

duża ilość różnych warzyw

Głównym motorem wzrostu eksportu polskich warzyw była dynamiczna ekspansja na rynki zagraniczne, a przede wszystkim do Rumunii.

Kapusta i ziemniaki na czele eksportu

Eksport kapusty, mimo ograniczonej podaży na rynku krajowym, wzrósł  aż o 21 proc. w porównaniu z poprzednim rokiem. Największym odbiorcą była Rumunia, która znacznie zwiększyła również zakup polskich ziemniaków. W efekcie w pierwszych czterech miesiącach sezonu 2024/25 eksport ziemniaków przekroczył 80 tys. ton, co oznacza ponad dwukrotny wzrost rok do roku.

Sukces innych gatunków warzyw

Znaczący wzrost eksportu odnotowano także w przypadku warzyw strączkowych takich jak groch i fasola. Głównymi odbiorcami były Holandia i Belgia, gdzie polskie warzywa strączkowe cieszą się coraz większą popularnością.

Eksport mrożonek

Eksport mrożonych warzyw z Polski wzrósł o 2,3 proc. r/r, co było wynikiem zwiększonych dostaw głównie do Wielkiej Brytanii. Spadek eksportu odnotowano jednak doBelgii i USA.

Szansa na zwiększenie eksportu polskich warzyw na unijne rynki

Nowe przepisy unijne dotyczące znakowania owoców i warzyw, które weszły w życie od 2025 roku, wymagają umieszczania na etykietach czytelnych i szczegółowych informacji. Szczególnie ważne jest, aby na etykietach bardziej widoczne było oznaczenie kraju pochodzenia niż miejsce pakowania, co znacząco zmniejszy ryzyko wprowadzania w błąd kupujących.

Dla polskich producentów nowe przepisy są szansą na wyróżnienie się na rynku UE. Wyeksponowanie polskiego pochodzenia warzyw pozwala na budowanie marki narodowej oraz zwiększenie zaufania konsumentów. Polskie produkty, znane z wysokiej jakości i bardziej naturalnych metod uprawy, mogą, zyskać jeszcze większą popularność.

Źródło:

  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych, „Znakowanie owoców i warzyw – nowe przepisy dla handlowców”,11.2024 r.
  • Sadyogrody.pl, „Rośnie eksport krajowych warzyw. Dominuje jeden kierunek”, 01.2025 r.
  • Wszystko
  • Aktualności (766)
  • Wiedza (322)
  • Kalendarz (1293)
  • Centrum Wsparcia (324)
Wyszukiwanie zaawansowane

Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.