Mięso wołowe i bydło żywe
Polska jest szóstym producentem wołowiny w Unii Europejskiej. Nasza produkcja w roku 2020 wyniosła 559 tyś. ton. Jest to wynik wyższy niż we wszystkich pozostałych 12 krajach, które wstąpiły do UE w roku 2004 i później. Polska jest drugim w Unii Europejskiej eksporterem wołowiny i trzecim eksporterem z UE do krajów pozaunijnych. Przedmiotem wymiany towarowej z zagranicą są zwierzęta żywe jak również wołowina świeża, schłodzona i mrożona. Głównymi partnerami Polski w tej branży, pod kątem wartości wyeksportowanych towarów, są Włochy, Niemcy i Hiszpania. W 2021 roku eksport sektora stanowił 0,6% polskiego eksportu towarów.

Produkcja wołowiny w Polce charakteryzuje się dużym rozdrobnieniem. Hodowlą i chowem bydła zajmuje się ponad 350 tyś. gospodarstw rolnych. Średnia ilość utrzymywanych zwierząt nie przekracza 20 sztuk. Postępuje pozytywna zmiana w jakości tusz wołowych choć zmiany te odbywają się powoli. Wynika to z faktu zwiększania się pogłowia bydła ras mięsnych oraz bydła mieszańcowego. W czasie pandemii Covid-19 produkcja wołowiny nieznacznie spadła, ale nie miało to wpływu na sektor. W maju 2017 r. Polska uzyskała status znikomego ryzyka BSE, co otwiera drogę do rynków Chin i Wietnamu na eksport mięsa oraz Turcji na eksport żywca wołowego.
Definicja sektora
Do sektora zaliczamy następujące kody CN: 0102, 0201, 0202.
Obejmują one bydło żywe, mięso z bydła świeże, schłodzone lub zamrożone.
Wartość eksportu sektora z Polski [EUR]
Przydatne kontakty

Związek Polskie Mięso
- Tel.: +48 22 830 26 56
- E-mail: info@polskie-mieso.pl

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
- Tel.: + 48 22 696 52 70
- E-mail: biuro@upemi.pl
Raporty
Spis treściTable of contents
Powiązane treści
- Wszystko
- Aktualności (6)
- Wiedza (5)
- Kalendarz (6)
- Centrum Wsparcia (42)
-
Artykuł
Rynek wołowiny w Singapurze
Głównymi dostawcami wołowiny są Australia, Brazylia oraz Stany Zjednoczone
ArtykułNowy kierunek eksportowy dla polskiej wołowiny
Polscy hodowcy bydła będą mogli już eksportować wołowinę do Algierii
-
Instytucja
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI)
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) jest wiodąca, polską organizacją branżową …
Oferta wsparciaPlatforma ePing SPS & TBT
Platforma ePing SPS & TBT jest bezpłatnym narzędziem na poziomie Światowej Organizacji Handlu (WTO),…
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.