Owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory
Produkcja owoców i przetworów owocowych w Polsce jest wysoka, w 2021 r. ich eksport wyniósł 1,7 mld EUR i był wyższy niż w latach poprzednich. Polska jest największym producentem jabłek, malin oraz wiśni w Unii Europejskiej. Systematycznie rozwija się także rynek warzyw. Należymy do czołówki ich producentów w Unii, zajmujemy pierwsze miejsce w UE jeśli chodzi o produkcję kapusty oraz drugie w przypadku marchwi i ogórków. Polskim hitem eksportowym są także grzyby, w 2019 r. ich eksport wyniósł 255 mln zł.
![Owoce, warzywa, grzyby i ich przetwory](https://www.trade.gov.pl/wp-content/uploads/2021/08/Owoce-warzywa-grzyby-i-ich-przetwory.png)
W ciągu ostatnich ponad dwudziestu lat istotnie wzrosła w Polsce produkcja owoców i warzyw, poprawiła się jej jakość i techniczne wyposażenie gospodarstw, producenci podjęli trud organizowania się. Rozwinęło się nowoczesne przetwórstwo. W efekcie Polska stała się liczącym producentem i eksporterem świeżych i przetworzonych owoców i warzyw w Europie i na świecie. W 2020 r. warzywa i grzyby stanowiły 5% struktury towarowego eksportu rolno-spożywczego Polski. W przypadku owoców i orzechów było to 4%. W tym samym roku cena bieżąca eksportu owoców i orzechów jadalnych wyniosła ponad 1,2 mld EUR, a warzyw ponad 1,16 mld EUR. Głównymi partnerami Polski w tej branży, pod kątem wartości wyeksportowanych towarów, są Niemcy, Wielka Brytania i Holandia. W 2021 roku eksport branży stanowił 1,3% polskiego eksportu towarów.
Definicja sektora
Do sektora zaliczamy następujące kody CN: od 0701 do 0714, od 0801 do 0814, 1202, 1214, 1903, od 2001 do 2008, 2303.
Obejmują one m.in. warzywa, takie jak np. ziemniaki, pomidory, cebule, ogórki; orzechy, owoce jak np. jabłka, gruszki, winogrona, truskawki; oraz tapiokę, grzyby, dżemy, galaretki i inne.
Wartość eksportu sektora z Polski [EUR]
Przydatne kontakty
![](https://www.trade.gov.pl/wp-content/uploads/2022/05/logo-KZGPOiW-napis-002-0x125-c-default.jpg)
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
- Tel.: +48 505 717 582
- E-mail: biuro@grupyogrodnicze.pl
![](https://www.trade.gov.pl/wp-content/uploads/2022/05/Logo-KSPOiW-0x125-c-default.jpg)
Krajowe Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw
- Tel.: 661 451 940
- E-mail: biuro@kspoiw.com.pl
Spis treściTable of contents
Powiązane treści
- Wszystko
- Aktualności (12)
- Kalendarz (13)
- Centrum Wsparcia (43)
-
Artykuł
Inwestycje Kraju Kwitnącej Wiśni w Polsce
W 2022 roku Japonia była trzecim największym inwestorem w Polsce spośród krajów spoza UE
ArtykułRosnący popyt na jabłka z Polski
We wrześniu i październiku 2023 r. eksport polskich jabłek łącznie wzrósł o 4,7%
-
Artykuł
Polski handel zagraniczny towarami rolno-spożywczymi w okresie styczeń-maj …
Według wstępnych danych przekazanych przez Ministerstwo Finansów wartość eksportu artykułów rolno-sp…
ArtykułThe Polish Food Specialities Sector – raport PAIH
Według opublikowanego pod koniec czerwca raportu kwartalnego Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu pt…
-
Wydarzenie
Dlaczego warto zacząć eksportować jabłka do Indonezji?
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza na webinarium pt. „Dlaczego warto zacząć eksportować jab…
WydarzenieMiędzynarodowe Targi Owoców i Warzyw FRUIT ATTRACTION 2023
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zaprasza Grupy Producentów oraz Firmy z sektora owo…
-
Oferta wsparcia
Program Dopłaty do Oprocentowania Kredytów Eksportowych (DOKE)
Program Dopłaty do Oprocentowania Kredytów Eksportowych (DOKE) to mechanizm zapewniający kredytobior…
Oferta wsparciaGwarancja bankowa
Gwarancja bankowa to samodzielne zobowiązanie banku do zapłaty wskazanej kwoty beneficjentowi gwaran…
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.