Pieczywo, wyroby cukiernicze, słodycze
Sektor piekarniczy i wyrobów cukierniczych jest jedną z najszybciej rosnących gałęzi gospodarki w Polsce pod kątem eksportu. W sezonie 2020 roku przychody uzyskane z eksportu samych wyrobów cukierniczych wyniosły 2,2 mld euro, a w 2021 – 2,4 mld euro. W 2021 roku eksport branży stanowił 1,9% polskiego eksportu towarów.
Głównym kierunkiem eksportu wyrobów cukierniczych są kraje Unii Europejskiej, głównie Niemcy (547 mln EUR – 23 proc. wartości eksportu słodyczy) oraz Francja (144 mln EUR – 6 proc.). Pośród krajów pozaunijnych na pierwszym miejscu plasuje się Wielka Brytania (324 mln EUR – 13 proc.), USA (105 mln EUR – 4 proc.) oraz Federacja Rosyjska i Ukraina (odpowiednio 82 mln EUR i 74 mln EUR – po 3 proc.).
Definicja sektora
Do sektora zaliczamy następujące kody CN: od 1701 do 1704, 1806, 1901, 1905.
Obejmują one m.in. cukry, wyroby cukiernicze, czekoladę i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao, przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego oraz chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i inne.
Wartość eksportu sektora z Polski [EUR]
Przydatne kontakty
Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych
- Tel.: (22) 856 86 61
- E-mail: sekretariat@polbisco.pl
Spis treściTable of contents
Powiązane treści
- Wszystko
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.