Pozostała żywność
Pozostałe artykuły żywnościowe to m.in. jaja, miód, przyprawy, oleje, nasiona i inne. Głównymi partnerami Polski w tej branży, pod kątem wartości wyeksportowanych towarów, są Niemcy, Holandia i Francja. W 2021 roku eksport sektora stanowił 1,5% polskiego eksportu towarów.
Jednym z segmentów pozostałej żywności na który warto zwrócić uwagę są jaja kurze. Polska jest szóstym producentem tego produktu w całej Unii Europejskiej z produkcją ponad 10 mld sztuk rocznie. Nasz kraj jest także jednym z największych eksporterów jaj w UE. W 2020 r. polscy przedsiębiorcy uzyskali ponad 203 mln EUR przychodów związanych z eksportem kurzych jaj.
Definicja sektora
Do sektora zaliczamy następujące kody CN: od 0407 do 0409, 0502, od 0505 do 0508, 0510, 0511, od 0904 do 0910, od 1203 do 1208, 1210, 1211, 1502, 1503, od 1505 do 1518, 1521, 1522, od 1801 do 1805, od 2102 do 2104, 2106, 2209, 2301, od 2304 do 2308, 2501, 4101.
Obejmują one m.in. jaja, miód, szczecinę, kości i rdzenie rogów, skóry i pozostałe części ptaków, kość słoniową, koral, przyprawy korzenne, nasiona, tłuszcze, oleje, margarynę, kakao, drożdże, sosy, zupy i inne.
Wartość eksportu sektora z Polski [EUR]
Przydatne kontakty
Polska Izba Żywności Ekologicznej
- Tel.: +48 501 104 087
- E-mail: biuro@pize.info.pl
Spis treściTable of contents
Powiązane treści
-
Wydarzenie
Equip’Hotel 2024 w Paryżu
Targi wyposażenia, modernizacji i aprowizacji hoteli oraz restauracji zaliczane są do największych w…
-
Wydarzenie
Equip’Hotel 2024 w Paryżu
Targi wyposażenia, modernizacji i aprowizacji hoteli oraz restauracji zaliczane są do największych w…
-
Oferta wsparcia
Akredytywa dokumentowa
Akredytywa dokumentowa jest instrumentem wsparcia eksportu, zabezpieczającym transakcje handlowe. Z …
Oferta wsparciaOrganizacja spotkań B2B polskich i zagranicznych przedsiębiorców
Organizacja spotkań B2B.