Ryby i owoce morza
Polski rynek rybny to jeden z najszybciej rozwijających się sektorów branży spożywczej. W okresie od stycznia do czerwca 2021 r. polski eksport ryb wyniósł ponad 198 tys. ton ryb i przetworów rybnych, co jest wynikiem lepszym niż w latach poprzednich. Produkty rybne trafiają głównie do krajów Unii Europejskiej. W 2021 r. na rynek unijny sprzedano ryby i przetwory rybne o łącznej wartości ponad 1 mld EUR. W tym samym roku eksport sektora stanowił 0,9% polskiego eksportu towarów.
Największy udział w eksporcie polskich ryb odgrywają kraje Unii Europejskiej. W 2021 r. najwięcej ryb i przetworów rybnych sprzedano do Niemiec, Włoch i Francji. Wśród poza-unijnych partnerów handlowych największymi odbiorcami polskich towarów z tej branży były: Wielka Brytania, USA oraz Wietnam.
Definicja sektora
Do sektora zaliczamy następujące kody CN: 1504, od 1603 do 1605.
Obejmują one m.in. tłuszcze i oleje z ryb i ssaków morskich, ekstrakty i soki, z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, skorupiaki, mięczaki i inne.
Wartość eksportu sektora z Polski [EUR]
Spis treściTable of contents
Powiązane treści
- Wszystko
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.