Związek Polskie Mięso
01.09.2022
Kontakt
Związek Polskie Mięso
- Tel.: +48 22 830 26 56
- E-mail: info@polskie-mieso.pl
Związek Polskie Mięso powstał w 1994 roku jako ogólnopolska organizacja branżowa. Jest największą w Polsce organizacją branżową i największą organizacją rolno-spożywczą.
Związek Polskie Mięso zrzesza 70 firm branżowych i okołobranżowych (spedycja, producenci maszyn i opakowań, produkty i usługi z obszaru higieny i bezpieczeństwa pracy).
W Związku Polskie Mięso zrzeszone są przedsiębiorstwa przetwarzające wszystkie rodzaje mięsa: białe i czerwone, czyli drób (białe) wieprzowina i wołowina (czerwone). Są także producenci koniny. Produkty to:
- mięso świeże, schłodzone, mrożone;
- wyroby z mięsa: wędliny, konserwy, garmaż, Premium;
- mięso halal i koszer.
Łączny udział firm stowarzyszonych w Związku, w sprzedaży mięsa i przetworów na rynku krajowym przekracza 70%, natomiast w eksporcie 80%.
Do związku należą najwięksi polscy producenci mięsa i wyrobów z mięsa, którzy jednocześnie są największymi eksporterami.
Związek Polskie Mięso jest członkiem największej unijnej organizacji branżowej UECBV.
Jak pomaga eksporterom?
Organizuje za granicą:
- stoiska Związku Polskie Mięso;
- misje na dany rynek dla firm zainteresowanych tam eksportem;
- szkolenia i warsztaty dotyczące rynków eksportowych.
Pomaga firmom zrzeszonym w ZPM wziąć udział w stoisku lub pawilonie narodowym organizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi lub przez inne organy administracji rządowej.
Prowadzi doradztwo w zakresie eksportu na dany rynek, ułatwiamy kontakty z ekspertami od danego rynku.
Przygotowuje raporty i analizy dotyczące rynków eksportowych.
Spis treściTable of contents