Japonia – czwarty importer żywności na świecie
03.10.2023

Zgodnie z raportem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR), produktami o potencjale eksportowym z Polski do Japonii są:
- drób, w tym mięso drobiowe oraz puch i pierze,
- wołowina,
- mleko i produkty mleczarskie,
- produkty ekologiczne,
- mrożone owoce,
- słodycze i napoje bezalkoholowe,
- ekskluzywne prezenty.
Japonia jest czwartym największym importerem żywności na świecie. Japońscy konsumenci są gotowi zaakceptować wyższe ceny w zamian za wyższą jakość i wygodę. Zwracają uwagę na bezpieczeństwo żywności i możliwość śledzenia pochodzenia produktu. Często w stosunku do żywności używa się terminów anzen i anshin, które oznaczają „bezpieczeństwo” i „spokój umysłu”.
Załączniki
Analiza sektora rolno-spożywczego Japonii
Raport Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR)
Japonia_analiza_sektora_rolno_spozywczego_KOWR_2021.pdf
PDF (1,57MB)
- Wszystko
- Kalendarz (170)
-
Wydarzenie
Polsko-Kenijskie Forum Ziemniaczane
Polska Agencja Inwestycji i Handlu zaprasza polskich przedsiębiorców sektora rolniczego i spożywczeg…
-
Wydarzenie
Jak eksportować żywność do Kanady – targi SIAL Canada 2023
Od 2017 roku handel UE z Kanadą jest zliberalizowany zgodnie z tymczasowym obowiązywaniem umowy CETA…
WydarzenieJak wykorzystać szanse w sektorze rolno-spożywczym w Maroku
Rolnictwo w Maroku odpowiada za ok. 13% PKB, a w całym sektorze, włączając rybołówstwo i leśnictwo, …
Portal Promocji Eksportu używa plików cookies, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego komputera lub innego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Prywatności i Regulaminie.